A sminkelés az őskorban kezdődött

A sminkelés története, mérföldkövei:

A kozmetikumok használatára remek ürügyek adódnak. Például, hogy már a kőkorszak emberei is festették magukat. A neandervölgyi ősember is! Arcára színes festéket kent, testét pedig tetovált. Férfiak és nők egyaránt festették magukat. A természeti népek ma is sok helyen alkalmaznak ősi testdíszítést: tetoválást, testfestést. Ezek a díszítések a szerepeket jelölik: a "családon" belüli helyzetre mutattak rá...

A SMINK TÖRTÉNETE

A nők már ősidők óta sminkelik magukat.

KLEOPÁTRA az Ókorban szemét felül kékkel alul víz zölddel kontúrozta, száját pirosra festette. Szemöldökét vastagon szénnel feketítette.

A KÖZÉPKORBAN nem sminkelték magukat a nemesség köreibe tartozó hölgyek. A sápadt bőr a törékenység és előkelőség jelképe volt. Aki csak tehette nem tartózkodott kint a napon és nem dolgozott a szabadban, mert azt mindjárt durvának és "parasztosnak" titulálták. Voltak akik leborotválták a szemöldöküket, hogy nagyítsák a tekintetüket.

Az 1500-as években továbbra is divat a fehér arc, de a szemet már pasztell színnel színezték és a szájat pirosra festették. 1600-as években a himlő helyét fekete bársonypöttyel takarták el.

A 19. századi nők a gyöngédséget és törékenységet sugárzó divatot követték. Előszeretettel hasonlították a női nemet a természet gyöngéd virágaihoz és ezt ki is fejezték a viselettel. Célzott volt még mindig a sápadtság, ezt mesterségesen úgy érték el, hogy ecetet fogyasztottak és kerülték a friss levegőn való tartózkodást.

A hölgyek használtak néha némi rúzst, de az erős smink határozottan kerülendő volt. A dekoltázs karban tartására nagy figyelmet fordítottak, mert az akkori divat szerinti ruházatnak állandó jellemzője volt a mély dekoltázs. A smink kimerült a vékony kék "vánák" megrajzolásában, mert azok az áttetsző bőr érzetét keltették, ami úgyszintén az előkelőséget jelképezte. Ebben az időben azt tartották, hogy a nő éke a hajkoronája. Csak nagyon ritka esetben -betegség miatt- vágták le a hajat rövidre. A hajkoronát műhajjal dúsították.

1886 után Harriet Ayer megjelentette az első arckrémeket és pár fiatalító szépségápolási terméket.

A felső tízezer véleményformálói és divat vezéregyéniségei 1900 körül már fiatalkorukat meghaladva rájöttek, hogy szükségük van kozmetikumokra a fiatalságuk valamelyes megőrzésére. Vad diétába kezdtek és tornagyakorlatokkal tartották karban a testüket. A smink diszkrét volt és fokozatosan elfogadták a használatát. Először a barackos színű szem és száj jött divatba melyet később a babarózsaszín váltott fel. A hölgyek a természetesség irányába terelték a sminket. Megjelentek az első szépségszalonok, ahol már lehetett krémeket és rúzst vásárolni. Divatos volt a papírpúder használata (vagy púderpapír). Ez színes lapocskákból állt, amelyet az arcra és orra lehetett nyomni és ott púdernyomot hagyott. Feketére festették a szempillát és sötétvörösre az ajkakat.

A ruhák színeit kifejezőbbé tette a levendulaillat, mert 1901-ig csakis ez volt a megengedett. A levendula a minőség jelképe volt.

1906-ban Charles Nestle feltalálta az elektromos hajsütővasat, amely kímélte a hajat. 1908-ban Marcel Wave megalkotta az oly jellegzetes lokniba vasalt hajdivatot. Ez az új divatú frizura úgy készült el, hogy a hölgyek hajfürtjeit forró sütővassal loknikba vasalták.

1910-ben Sergei Diaghilev Orosz balettje nagy befolyással volt a divatra. A ruházatra főként a balett ruházat stílusa lett jellemző. Ugyanakkor a sminkre is a még élénkebb színek lettek jellemzőek. A tetoválás divatba jött. A társaságbeli hölgyek körében a lila szemspirál ,sötét szemhéjfestékek és rúzsok a menők.

Az 1920-as években a néma filmek korában a színésznőknek megengedett volt az erős smink. Világos alapozót használtak, szemüket erős sötét színekkel leginkább feketével és vastag kontúrral emelték ki. A száj sötét és picire festett.

1920 -1930 között a természetesség még nagyobb szerepet kap, divatba jön a szinte fiús alkat, amelyeket a magazinok népszerűsítenek. Elizabeth Arden kifejleszti a tápláló arckrémeket, tonikot és arclemosókat. Helena Rubenstein napvédő krémet fejleszt ki. Ez jól jött amikor Coco Chanel divatba hozta a napbarnított bőrt. Később Rubenstein újra púdert és rúzsokat fejleszt.

1930-as évektől kezdték a nők az arcuk színével megegyező alapozót használni. A szemöldököt sok esetben leborotválták és helyette tussal húzták meg a vonalát. A szemhéjra világos, testszínű szemszínt használtak, sötét mélyítő vonallal, és vastag tusvonalat húztak. A száj formája túlkerekített és erős színű. Újra hangsúlyt kap a rúzs és a körömlakk. A körmöket vérvörösre festették és nagyon hosszúra növesztették. Az arcra is rúzs került pirosítónak. Már műpillát is használnak.

Max Faktor megtervezi az első olyan alapozót ami nem bántja a bőrt. Ez a Pancake.

1940 körül ismét visszafogták a smink élénkségét. A filmsztárok másolása került előtérben a haj és sminkdivat terén is. Még mindig hódít a mélyítő vonalas smink. A száj piros. Az arcot enyhén pirosítják. Mivel nincs még harisnya, a nők a lábaikat teával, cikóniával vagy zöld dióval festették. A harisnya vonalát ceruzával húzták meg. Divat a hosszú haj.

Az 50-es években hatalmas hatást gyakorol a smink, hajviselet és öltözék stílusára a "mozi őrület". A széles és kivilágított mozivásznak, a sztárok makulátlan és tökéletes megjelenése arra késztette a Max Factort, hogy olyan kozmetikumokat készítsen, amely ezt a csillogást emberközelivé teszi. Ezeknek az volt a funkciójuk, hogy a bőrt simává és hibátlanná varázsolják.

A késői 50-es években a csillogást és fényt visszafogták és finomabb, matt árnyalatokkal helyettesítették, divatba jött a rózsaszín és az ezüst. Ekkor a lófarokba összefogott haj volt a divat, amelynek változata a francia konty. Elizabeth Taylor divatdiktátor volt abban az időben. A hajlakkok megjelenése lehetővé tette, hogy a hölgyek egyre dúsabb és magasabb hajviseleteket készítsenek maguknak.

1960-tól a hosszú haj jön divatba frufruval, melyet tupíroztak. A szemek pasztel színűek a száj viszont hangsúlyos, sötét színben pompázik. Divat a mini szoknya. A magazinok "oktatták" a színek használatát és a sminkfogásokat. A szemekre nagy hangsúlyt fektettek, és a Kleopátra című film megjelenésével egy időben divattá vált a szemhéjra tussal húzott fekete vonal.

1970-es években az átlag emberek sminkje visszafogott, újra a természetesség volt a smink divatra jellemző. A fehérrel kihúzott szem és a halvány színek domináltak. Vagy a körsatír, tusvonal, színtelen szájfény a jellemző. Divat a hosszú oroszlán haj, de a városi rövid haj is.

A Lázadók mindent megengedtek maguknak. Sminkjük minél feltűnőbb volt. A pánkok fehér alapozót használtak arcukra, fekete és bordó festékkel színezték arcukat.

A Disco korszak 1980-ban kezdődött. Ezekben az években újra divatba jött a smink. Természetes színek, de erős változatban. A sminknek az volt a feladata, hogy a ruha mellett "öltöztesse" viselőjét. A szem és a száj festése egyaránt feltűnő. A szivárvány minden színe divat ebben az időszakban. Az arc túlsminkelt. Divat a fülklipsz. Divatba jött a bőrápolás, a fiatalító arckezelések és terápiák. Elkezdődött az aggódás a bőrrák miatt, ugyanis a napfürdőzés igen közkedvelt lett, sokan sok ideig tartózkodtak a napon. A napbarnított bőr nagyon divatos volt.

A 90-es években nagy kampány indult a bőrápolásért. Egyre több cég gyárt bőrápolásra fókuszáló termékeket, amelyek mindenki számára elérhetőek. Beindul az internetes eladás is. A Max Factor előrukkol a "csókálló" rúzzsal, amely akár 8 órán át a szájon marad. Megjelennek az arclemosók, amelyek bőrkímélők, de hatékonyan tisztítják a bőrt. A szappan kimegy divatból és helyette a tusfürdők, habfürdők jönnek divatba, a folyékony szappanok, krémes lemosók és bőrtisztítók. Az aromaterápiás termékek igen keresettek lesznek, a tejjel, olajokkal dúsított szappant helyettesítő termékek, amelyek jó közérzetet ígérnek egész napra. A fogyasztók ismét aggódni kezdtek a bőrrák miatt. Így a barnító krémek helyettesítik a napfürdőzést.

Az 1990-es évektől jött divatba a láthatatlan smink. A nők elkezdték magukat az alkalomhoz, ruhához illően sminkelni. Figyelembe vették az arc adottságait és kezdték nem csak a divatot követni de azt is figyelni hogy az arc formájához mi illik a leginkább. E korszak második felében elterjedt a barna szájkontúr használata. A szájfényt kontúr nélkül is használják…

Árajánlat kérés

Kérem, válassza ki a terméket a legördülő listából, majd adja meg a mennyiséget

BLOG

Csak ennyi?

Hihetetlen, hogy egy száz személyes terasz elfér egy fél kocsibeállóban! De csak akkor, ha az AdRiEn Garden KFT stabil, összecsukható székeit használja. Az AdRiEn rendezői székek nemcsak kényelmes ülőbútorok, hanem praktikus reklámhordozók is egyben. A székek huzataira márka, reklám, logó, név,...
Teljes cikk