A színek a mindennapokban

színeknek nagyon fontos szerepük van életünkben, hiszen közvetlen hatással vannak közérzetünkre és hangulatunkra. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt színei és azok, amelyeket nem kedvel. A bennünket körülvevő színvilág kihat közérzetünkre. A színek érzékelése viszont számos tényezőtől függ: a színárnyalattól, a fény fajtájától (nappali vagy mesterséges, intenzív vagy gyenge…) általános közérzetüntktől, életritmusunktól stb.
Az alapszínek hatása közérzetünkre:

Piros szín              Rdeča barva
piros szín optimista, aktív tevékenységre serkentő, a forróság, mozgás, harc, szenvedélyes élet színe. A legemberibb kifejezőeszköz, extrovertált szín, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti, de a piros szín mellett nehezen marad közömbös. 
A piros szín növeli az izomtónust, serkenti a pulzust, növeli a vérnyomást, az adrenalin-kiválasztást és a májműködést. Elmélyíti a lélegzést. Fejfájást is okozhat, használata nem javasolt gyorsan haragra gerjedő és érzelmileg nem stabil személyek esetében.

Narancssárga szín Oranžna barva
narancssárga szín sugárzó, fényes, a tűz és a nap melegségének színe. A napnyugtára vagy naplementére, az ízletes gyümölcsökre, mint a mandarin, narancs …asszociál. Az indiánoknak a bátorságot és az áldozatkészséget jelképezi. Nem olyan agresszív és szenvedélyes, mint a piros, de kellemes, vidám érzelemserkentő szín, mely segít a fáradtság lekűzdésében. A felsorolt jellegzetességek miatt kiegészítő segítséget nyújt a depresszió gyógyításához. A narancssárga szín, a melegség, nagylelkűség kifejezőeszköze, könnyed és játékos. Étvágygerjesztő és segítséget nyújt a reggeli felkeléshez.
A narancsssárga szín erősíti a tüdőt, hasnyámirigyet és a lépet valamint serkenti a szívműködést. Jó hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő, megnyugtathat vagy nyugtalaníthat. Ez a szín gátolhatja az érzelmeket, bizonyos egyénekre viszont nyomasztóan hathat. Az összes narancssárga árnyalatnak azonos a jelentése és hatása, csupán a túlsúlyban lévő összetevőtől (sárga vagy poros) függ. 

Sárga szín             Rumena barva
sárga a nap, a fény és az optimizmus színe, mely felfrissít, tevékenysérgre serkent és megfoszt a félelemtől. Megőrzi az éberséget, fokozza a koncentrációt, az alkotókészéget és bölcsességet jelképez. Ösztönzi a motorikát, fontos jellemzője a kommunikációs készség (a postaládák is sárga színűek). A falon vagy máshol a lakásban pozitívan hat a közérzetre. A sárga szín kitűnő hatással van a légzőszervekre, segítséget nyújt a pszichoneurotikus tünetek kezeléséhez, vérnyomásfokozó, serkenti a pulzust és gyorsabbá teszi a légzést. Kellemesen hat az idegrendszerre. A sárga szín leggyakoribb árnyalatai: zavaros sárga (nyugtató, gondolkodásra késztető), élénksárga (élénkség, merészség, felszabadultság), olívasárga (komor hangulat) és citromsárga (éberség, élénkség, fürgeség, tökélességre való törekvés).

Zöld szín               Zelena barva
Az egészség színeként is emlegetik. A zöld színnnel próbálják gyógyítani az idegkimerültséget és hisztériát, mert nyugtató hatásssal van az idegrendszere, a kimerültségnél is hatékony, mérsékeli a migrénes fejfájást. A zöld fényt az jellemzi, hogy tágítja a hajszálereket, vérnyomáscsökkentő, serkenti a belső nedvkiválasztást. Másrészt pedig a békesség, nyugalom, pihenés, elmélkedés színe. Szimbólikus jelentése kihat az ember hangulatára, megynyugtatja és ellazítja. Az egyensúlyérzet jelképe. Mivel nyugtató hatású, használata a fürdőszobában és a hálószobában a legmegfelelőbb; akár növényzet formájában is. A pirosal elletétes hatású; csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja az idegrendszert és a migrénes fejfájást, személyes egyensúlyt teremt, megszűnteti a kimerültséget és álmatlanságot, és tágítja a hajszálereket.

Kék szín                Modra barva
kék az alapszínek közé tartozik. Ezzel ellentétes a sárga szín, a zöld pedig köztes szín, mely egyesíti mindkettő tulajdonságát. A természetben megcsodálhatjuk a égszínkék égboltot, mely a vízben tükröződik. A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, hallhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociáció: derűs, friss, könnyed (a légkör színe, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt … 
A kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatólag hat, szellemi tevékenységre, introspektivitásra, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

Lila szín               Vijolična barva
lila a kék és a piros szín ötvözete. Minél többet keverünk hozzá az egyik vagy a másik színből, annál jellegzetesebb lilás árnyalatot kapunk, ezáltal pedig mindkét szín jellegzetes tulajdonságát - a békességet, eltávolodást, szellemiséget sugárzó, kék színt…..valamint a piros szín által magában rejtett mozgás, szenvedély, életerő, energia… színét. Mivel ily szélsőséges egymástól eltérő alapszínek (forró, hideg) némileg sejtelmesen hat.


Fehér szín
fehér a világosság színe és mindhárom természetes szín: a sárga, a piros és a kék hullámzásának keveréke. A fehér színre általában pozitív a visszajelzésünk. Világosságot, szüzességet és tisztaságot, valamint új kezdetet, a születést jelképezi. Enyhén kékes árnyalatokkal vegyítve nagyon hidegen hat. Egyben az istenség a tökéletesség, büszkeség, jóság és örökkévalóság szimbóluma is. A fehér lakás világos, tágasnak tűnik, de a túl sok fehérség sivár, steril és kórházi hatást kelt, ezért ajánlatos a fehér falakat díszíteni, poszterekkel vagy bekeretezett képekkel élethűbbé varázsolni. 

Az Ön helyiségének színkiválasztásában megpróbálunk olyan színeket kombinálni, melyek tükrözik az Ön jellemét, hiszen íly módon biztosítunk olyan környezetet, amelyben kényelmesen és otthonosan fogja magát érezni. 

Jin jangA színek és a Jin és Jang elv 
A két ellentétes életelv fontos szerepet játszik, hiszen mindent átfog, ami a világűrben található. 
Jin a nőies, introvertált, passzív elv, amely az éjszakát, sötétséget és csendet képviseli. A kerek, hullámos alakok, pasztell árnyalatok, megnyugtató színek (kék, zöld, lila), puha anyagok (fa, kelme, valamint a túlsólyban lévő tompított fény áll hozzá közelebb.
Jang férfias, exratvertált, tevékeny, mely a Napot nappalt, fényt és mozgást képviseli. Közel állnak hozzá a sima vonalak, szögletes alakok, az erős vagy világos színek (sárga, piros, narancssárga), a rideg és sima anyagok (kő, üveg, fém) valamint a túlsúlyban lévő erős fény. A jang típusú emberek dinamikusak, ambíciózusak és extravertáltak.

Szoros kapcsolatban állnak egymással: a jin nélkül nincs jang és ez fordítva is érvényes. Nagyon fontos, hogy mindketten állandóan kiegyensúlyozott, kölcsönös viszonyban legyenek. Ha Ön a jang típushoz tartozik, ügyeljen arra, hogy életében ne legyen túlsúlyban a jang, mivel ingerültté és türelmetlenné válhat. Ezt úgy tudja kiküszöbölni, hogy abban a környezetben, ahol a legtöbb időt tölti, a jin színek, alakok és anyagok legyenek túlsúlyban. Ha a jin típushoz tartozik, gondoskodjon róla, hogy ne váljon uralkodóva a jin, mivel ez közömbösséget és depressziót válthat ki. Környezetét úgy alakítsa ki, hogy ebben a jang érvényesüljön.

Jin és Jang a helyiségben 
Általában az érvényes, hogy azok a helyiségek, amelyek inkább jang típusúak, tehát a több "akciót" sugalló helyiségek (konyha, gyerekszoba, nappali szoba), elviselnek több erős színt (pl. sárga, piros és narancssárga- az akció színei). Csak óvatosan: ezek a színek ne legyenek túlsúlyban. Nyugodt árnyalatokkal lehet őket csillapítani. 
Azok a helyiségek, amelyek inkább jin típusúak, az ellazulás, nyugalomra vágyás, pihenés helyiségei (hálószoba, fürdőszoba), legyenek mérsékeltebb, nem hivalkodó, nyugalmat sugalló színűek. A zöld szín nagyon kellemes, nyugtató hatású. Hálószobában és fürdőszobában használjuk. A hálószobában ne legyen hivalkodó, hanem megnyugtató zöld árnyalat. A kék szín is nagyon sokszor bellopja magát a jin helyiségekbe. Ez békességet, befelé fordulást szimbolizál és nagyon kedvezően hat az alvásra.

Tegyünk egy sétát a lakásban
Folyosó vagy előtér: Ez a helyiség krónikus fényhiányban szenved. Itt nagyon jól jönnek a világos színek, mint a sárga, sárgásfehér, bézs vagy fehér. 
Nappali szoba: Erősebb pirosas vagy narancssárga árnyalatokat is elbír. Ügyelni kell arra, hogy ezek az erős színek ne váljanak uralkodóvá, mert nyugtalan légkört teremtenek a helyiségben. Az élénk színeket nyugodtabb, pasztell árnyalatokkal tehetjük mérsékeltté. 
Konyha: az akció helysisége. Csak óvatosan: ebben a helyiségben a tűz az uralkodó (itt van elhelyezve a tűzhely), mely semmiféleképpen sem tűr el erős, kiegészítő piros árnyalatokat (pl. csempéket). Az erős energiájú tüzet sárga színnel csilapíthatjuk anélkül, hogy túlzottan megsemmisítenénk. A sárga szín optimista, alkotókészségre és szellemi munkára serkentő. Nyugodtan használhatjuk az ebédlőben is. 
Fürdőszoba: az a helyiség, ahol a nyugalomnak és az ellazulásnak kell érvényesülnie. Nagyon jól használható a megnyugtató zöld és a felszabadultság érzetét keltő kék szín. A pasztellkék, zöld szín, a sárga csempe, az erősebb színű szappan és törülköző elhelyezése mennyei nyugalmat sugároz a lakásban is. 
Hálószoba: pihenésre használt helyiség. Itt a gyengéd zöld és kék szín uralkodjon. Egy kis tűzvarázs hangulathoz néhány erős piros kiegészítő kellékről is gondoskodhatunk. 

Forrás: https://www.napfenyes-szinek.hu/

Árajánlat kérés

Kérem, válassza ki a terméket a legördülő listából, majd adja meg a mennyiséget

BLOG

Csak a képzelet szabhat határt

Gondold ki, tervezd meg, mi ráillesztjük! Rendezői széked huzatára bármilyen mintát, logót, feliratot ráillesztünk! Hívj, (+3620 325 7602)  vagy érdeklődj az adriengarden@gmail.com elérhetőségen!
Teljes cikk